1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesine, Cumhuriyet Devrimi’ne, Atatürk ilkelerine bağlıdır.
2. Bilimselliği esas alır; hür akılla ve hür vicdanla hareket eder.
3. İnsanın ve kadının özünü ve varoluşunu, somut, gerçek ve tarihsel bağlamlarla ele alır.
4. Toplumsal cinsiyeti, tarihsellik niteliği içinde, sınıflı toplumun ve sömürünün var olduğu toplumsal yapının sonucu olarak ele alır ve tüm üretim biçimlerinin ve toplumsal yaşamın ortak ürünü olarak değerlendirir.
5. İnsanın insanla, toplumla ve doğayla olan ilişkilerinde, yabancılaşmayı ve sömürü ilişkilerini aştığı ‘TOPLUMSAL İNSANLIK’ idealini savunur. Bu bağlamda, en ilksel baskı ve sömürü türü olan cinsel baskı ve sömürü ile birlikte, insanlar arasındaki tüm baskı ve sömürü biçimlerine karşı mücadele eder.
6. Cinsiyet eşitsizliğinin, cinsiyet ayrımcılığının ve cinsel baskının, insanlar arasındaki sömürü ilişkilerinin özgün bir biçimi olduğunu ve sorunun, kendine özgü, özgün çözüm yöntemlerini de zorunlu kıldığını kabul eder.
7. Toplumdaki her bireyin özgürlüğü, toplumdaki tüm bireylerin özgürlüğünün ön koşuludur. Kadının özgürlüğü, insanın ve toplumun özgürlüğüdür. Toplumsal gelişme ve özgürleşme ancak kadınların özgür gelişimlerinin ve özgürlüklerinin sağlanması ile mümkün olacaktır. Bu bağlamda, toplumsal gelişmenin ve özgürleşmenin önündeki en önemli engellerden biri olan, kadınların varoluşunu ve değerini çarpıtan, kadınlara ayrımcılık uygulayan tüm toplumsal kurumlarla ve olgularla mücadele eder.
8. Sosyal, kültürel, ekonomik, politik nitelikli dışsal kısıtlamalarla birlikte, içsel engelleri aşmayı hedefler. Kadının bilişsel, düşünsel, entelektüel dünyasını ortaya koyarak, kadının özne bilincini ve bununla birlikte özgürlük ve eşitlik bilincini yükseltmeyi amaçlar.
9. Bütünsel ve çok yönlü gelişim idealinden hareketle, kadının emek becerisini, toplumsal ilişkilerini, manevi entelektüel dünyasını, özgür bireyselliğini zenginleştirmek üzere çalışmalar yapar
10. Kadınların, kendi ölçütleri ve özgünlükleri içinde özgürleştikleri, kendi öz güçlerine ve öncülüklerine dayanan bir hareket yaratmayı, kadınların ve toplumun ve insanlığın özgürleşmesine katkı koymayı hedefler.
11. İdealler ve hedefler yaşam biçimi kabul edilir ve üyeler bu kültürü, yaşamın her alanında ve bağlı bulundukları diğer tüm örgütlerde de yerleşik ve kalıcı kılmayı amaçlar.